Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2011 13:30 - Свободният пазар
Автор: georgialeksov Категория: Политика   
Прочетен: 1496 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 20.03.2011 23:03


Свободният пазар

 

                                                   Младостта /им/ не е порок,

но животът /им/ е изкушение!

Младите ни министри,

    -от Запад дойдоха, но не са западни,    

    -в световни, в Ню Йорк и Лондон /не в Москва/, институции се учиха, но нищо добро за България не научиха!    

    -в САЩ работиха, но нищо за България не заработиха!

    В България все още върлува източното. Върлува държавният монополен “пазар”, превърнал се с промените в монополно частен, който някои наричат мафиотски.

    Лукойл е от петнадесет години, а Стандарт ойл e от сто и петдесет години! Златев е назначен за бизнесмен, а Рокфелер е бизнесмен.

    Петролната сага не започва с Лукойл и директорът му Валентин Златев, които държат монопола върху петролните горива в България.

    Петролната сага започва с монопола на Стандарт ойл на Джон Рокфелер в щата Пенсилвания-САЩ преди век и половина /1859г./ като добивен, после като преработвателен, за да стане и като търговски-  потребителен. Той  монополизира пазара на горива, нещо което анти-монополното законодателство го разчлени на шест дъщерни компании: Ексон, Стандарт ойл, Гълф ойл,  Мобил ойл, Тексако и Шеврон. После той намери място в Калифорния и страната, а най-накрая се прехвърли в машино-строителния бранш. Роди Дженерал мотърс  на автомобилите Шевролет, Кадилак, Понтияк и на много други машинарии!   

    В Германия Ото и Дизел родиха бензиновия и дизелов двигатели, а в САЩ Стандарт ойл осигури гориво за тези двигатели. От петролния кладенец до бензиностанцията. С необходимата за целта спомагателна промишленост. За търсене на петролно находище, реализацията му, деривацията, транспорта и реализацията му, а шестте му сестри се роиха и осигуриха допълнителна конкурентна среда.

    Втората по значимост държава в петролния бранш е Великобритания с нейния Бритиш петролиум, който с разлива в мексиканския залив разбрахме, че оперира и в САЩ. Там го има, но в България го няма! Няма ги и американците в България, които биха снижили цената на горивата с минимум една трета, ако не и на половина, защото при тях има свободен пазар на конкурентна основа. И че технологиите им осигуряват ниски производствени и транспортни разходи. В онова по-далечно минало именно тези компании, направиха араби и южноамериканци богати с богатите им на петрол земи. С концесии /не като нашите/, именно те откриха и разработиха тези залежи, а арабинът и южно-американецът, клекнали до кранчето получават наготово дължимото от подземната му даденост. Даденост, която ги прави мързеливи и недоволни от всичко и от всички! Когато човек няма какво да прави, той започва да си мисли за какви ли не глупости. И не само да мисли, а и да ги прави. Да прави революции, да изтребва хора, да пръска милиарди за покупка на маркови футболни клубове в Англия и САЩ, например. Така както и милиардери от богатата на нефт и газ, като даденост, Русия прави същото на Запад.

    Японците са за възхищение като народ, защото те нямат такава даденост. Имат обаче земетръсна даденост, която ги прави умни, работливи и щастливи заради постигнатото от самите тях.

    САЩ прокопаха Панамския канал в Панама, а Англия-Суецкия канал в Египет. Единият, Панама експлоатира днес, а другият-Египет благодарение твърденията на марксистите, че прокопалите го са експлоататори. Марксистите бяха и в основата на ОПЕК отново с експлоататорския аргумент и реалната търговска цена на петрола не пазарно, а картелно се удвои. Изходът беше в английските плаващи петролни платформи в Северно море.  които разбиха картела и него днес го има само на книга.

    Не е експлоататор този, който с ум и труд създава продукт, открива работни места и печели, а с печалбата възпроизвежда. Експлоататор е онзи, който на готово експлоатира своя даденост, която друг разработва. Експлоататори са богатите на петрол и газ страни, чиято даденост ги прави непригодни сами да ги усвоят. Такъв е случаят с араби и южноамериканци, а днес и с Русия, която няма други конкурентни стоки за износ, освен природните си дадености. Северният поток го правят германци, южният-италианци, а АЕЦ Белене-Арева и Сименс по тънката част, недостъпна за руските технологични възможности. Така както и новите руски мотриси в софийското метро са с японско, не с руско компютърно управление.

    Старите демокрации, Англия и САЩ  воюват за свободен конкурентен пазар от преди сто години. Нашите недоучени момчета ни убеждават, че в България има свободен пазар, на който печели само руската груба машинария, каквито са до десето-ноемврийски мастодонти. Какъвто е и АЕЦ Козлодуй, доработван от Уестингхаус и Сименс, защо ли? Каквато ще е и АЕЦ Белене, г-да Първановци, Борисов и Трайков! А на Южен поток и Бургас-Александропулис, на кранчето ще стои руснак, така както стоеше и по-миналата зима спрямо наличния ни газопровод. И за тока от руската АЕЦ Белене ще е така.

    Аналогично на колегите си, и магистралния ни министър говори за честно спечелени търгове. За минимална цена на километър и за чудеса при реализирането й. Пет магистрали наведнаж. Тунели, виадукти, все продукти на настървеността Васил Божкова! Те, горките американци не са видели магистрала и все още шофират по прашни селски пътища и затова ги няма на нашите търгове. Англичаните също ги няма. Няма ги и хитлеристите от Германия, които нашариха страната си с магистрали. Има ги мошениците, които на половин цена печелят търгове, а при реализацията я утрояват. А всяка цена подлежи на доказване. И високо-монополната, и дъмпинг-ниската. И двете са неморални. Неморални са и допускащите ги на така наречения свободен наш пазар.

    Поетичен, но не етичен е животът на българина с поет като Бойко Борисов! Просто да ти стане жал, когато слушаш излиянията му застанал на  магистралата. И на Южната дъга обслужваща дворцовите персони, а тези на северната дъга “Кучета ги яли!”. За спортната зала и художествената галерия като неин противовес! И за много други все велико предстоящи дела. Не минали, сакън, някой да не си помисли! Всичко започва от него и от неговите също така велики момчета.

    Преди десетина години доведоха едни други момчета, за да ни управляват. От там, откъдето доведоха и днешните. За разлика от днешния им многословен господар, тогавашният беше мълчаливец, защото беше чужденец за българския род-народ. Момчетата си свършиха работата и бяха щедро възнаградени за положения за народното благо труд.

    Интелектуалното ниво на днешните момчета е по-ниско от онова на вчерашните, защото техният господар беше слуга-охранител на господаря на вчерашните. И държавата вместо на по-високо-стоящи се натъкна на по-нискостоящи. Милен Велчев ръкопляскаше на 800- стотните бръщолевения на Симеон втори, а Симеон Дянков ръкопляска на поетичните бръщолевения на слугата-охранител на Симеон втори!

    “Как ще ги стигнем американците!” имаше едно предаване на един чудесен българин! Ще ги стигнем като ги пуснем тук, в България. С техния “ноу хау”, технологии, инициатива, трудолюбие, свободен пазар и най-висша на този етап на развитие, демокрация. Както и англичани, австралийци, канадци,... англо-говорещите. Там където са те, там идва демокрацията и свободният пазар. В България ги няма и затова няма свободен пазар. Няма и демократично, основано на обективна медийна информация, управление. Има имитация на демокрация. Имитация и на свободен пазар.

19 март 2011г.

        

    

    



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - VAqnssbb
25.05.2011 02:34
ThatВ’s more than sesnilbe! ThatВ’s a great post!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: georgialeksov
Категория: Политика
Прочетен: 596643
Постинги: 351
Коментари: 362
Гласове: 1372
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930