Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.09.2007 11:33 - ЖИВОТЪТ - 2
Автор: georgialeksov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1161 Коментари: 0 Гласове:
0



                       ЖИВОТЪТ – 2

                              Живей живота си сега,

                              тъй както повелява духовността,

                              не трупай проблемите вътре,

                              не оставяй нищо за утре!
                                                              

      Да живееш, значи да съществуваш!

      Да те има телесно, мисловно, духовно! Живот на тялото, на разума, на духа! Но за да живеят пълноценно, те трябва да бъдат поддържани-хранени с подходяща храна! Тялото с калорична, питателна храна обикновено през уста! Разумът с умна, логична и смислена храна приемана чрез очите  и през ушите! За разлика от биологията и ума, които човек трябва с труд да изхранва, храната на духа му е дадена на готово, Свише! Той трябва само да я приеме и усвои! И да я оцени като жизнено необходима за първите две, защото ги прави живи и работоспособни! За да бъде пълноценна тази храна обаче, тя трябва да се приема чрез всички живи сетива-хранещи духа! Тази храна от двукракото и двуръко същество прави ЧОВЕК!

      Земният живот на човека е съсредоточен най-вече върху материалния му носител-тялото като биология, начин на функциониране, раждане и умиране. Как и с какво да бъде нахранено, лекувано, превозено,...., материално осигурено!

      По-малко внимание човек отделя на разума, който обаче обслужва и осигурява екстри на тялото, част от което е носителят му-мозъкът. Когато разумът отсъства, човек се превръща в първосигнално животно, което не подбира средствата при задоволяване на материалните си потребности.

      Много малко застъпен в земния живот на човека е духът. Като нематериален, неземен, той е трудно достъпен! Това прави възприемането и изповядването му от човека в много широк  диапазон! От пълно подчинение до недопустимо пренебрежение! От изцяло отдаден на духовното до пълното изключване от живота му! От светостта до атеизма като начин на живот. Това духовно разнообразие се дължи на Божествения произход на духа и заложеното демократично начало в човека-да го приеме или да го  отхвърли. Дадено му е право на избор-да живее и да пребъде в Отвъдното или да съществува и да умре за осъждане!

 

                          ТЯЛОТО

      Човешкото тяло като биология е материален носител на живота на човека. С изключение на мозъка, чиято рожба е нематериалния раз-ум, всички останали органи са обясними, храними, поправими от самия човек, като винаги се има в предвид, че това му е даденост! Затова не винаги човек успява да осигури храна, здраве,...живот на тялото си! Той е смъртен-не е вечно тялото му! За да може да живее, тялото е надарено с усещания за глад и жад, болка, задух, немощ, които искат и трябва, ако е възможно, да бъдат удовлетворени. Това са биологични сигнали, които алармират ума и дейността на човека да нахрани с храна и здраве подопечното си тяло!

 

                                  УМЪТ

      Умът е по-висша форма на съществувуване на земния човешки живот! Продукт е на материята-мозък, но по своята същност е нематериално-духовен! И него, подобно на тялото, човек трябва да храни, трудейки се! Знанията като плод на труда на ума са средство за цивилизоване на човешкия живот, но не и на самия човек! В желанието си да знае и да има повече, човек губи от човещината си. Ставайки по-взискателен към начина си на живот у него се поражда желание да получи повече от това, което с труда си е заслужил! Така той прекрачва дадените му от Бога, пренесени в човешките закони, граници на поведение! Естествен резултат на това отклонение от нормите на поведение е изградената от самия него съдебна система като аналог на Божия Съд! Той съди и осъжда отклонението от материалните норми в човешкия живот! Духовните са неподсъдни от човешкия съд!

 

                                        ДУХЪТ

      Духът е най-важната, но най-сбъркана съставка от земния човешки живот! Това, че човек е земен го прави бездуховен или неориентирано казионен! Жертва е на различни вери, идоли, кумири, а Бог е един и в единоначалието е истински духовното! Кой е Той, всеки сам решава за себе си! Къде да принадлежи, на кого и как да се покори, това е личен избор! Посредникът-пастор е само обяснител, Бог е учител, покорител, спасител!

      Докато тялото и умът са средство за развитие и усъвършенстване на заобикалящата човека среда, духът е средство за развитие и усъвършенстване на самия човек! Естествен е стремежът на духовния човек към съвършенството на Твореца си-Бога! А това може да стане само ако води Богоугоден живот тук долу на земята винаги с мисъл за живота там горе в небесата! Земният живот е кратък, духовният-вечен!

         На Светла, Стюарт и Ния посвещавам!

 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: georgialeksov
Категория: Политика
Прочетен: 596912
Постинги: 351
Коментари: 362
Гласове: 1372
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930