Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.08.2009 09:33 - Преструктуриране на какво или на кого
Автор: georgialeksov Категория: Политика   
Прочетен: 613 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 10.08.2009 08:31


               Преструктуриране
                  на какво или на кого

 

     Моята Родина България стана Царство Б през 1908г.! Обезцариха я в НРБ през 1944г.! Обезнародниха я в РБ през 1990г.! През последните 130 години имаше три времеви периода с три преструктурирания на държавното управление:

    -От зависим турски вилает, в Царство-на чужд монарх господарство!

    -от Царство, в подчинено на Русия тоталитарно господарство!

    -От политическо тоталитарно в икономико-мафиотско руско такова!

    Жизнено необходимо за хората в България днес е държавното устройство да претърпи четвъртото си преструктуриране с цел нормализиране на човешкия живот в държавата България. Не в ЦБ, не в НРБ, не и в РБ, а просто,... само в БЪЛГАРИЯ. Прилагателните преди името й бяха и все още са фалшификати за пред външния свят, които трябва да бъдат изтрити, премахнати, забравени! 

    Преструктуриране е нова и най-често спрягана думичка през последните 20 години. От всички и за всичко. Преструктуриране във всички сфери на човешкия ни живот! На първо място обаче е преструктурирането на човека като такъв, защото той е този, който управлява живота. Неговите биология, мисъл и дух са движещата му сила.  При отсъствието на едно, две или и на трите има застой на живота. При вредното им присъствие обаче има отбой на живота. Само при градивно-позитивното им присъствие, животът има бъдеще. А за това е необходима нова, подходяща база за развитие и усъвършенстване на всяка една от трите човешки същности. На битово-биологичната, мисловно-логичната и на духовно-моралистичната база, в които е смисъла на човешкия живот. Върху старите: битова, мисловна и духовна бази, няма как биологията, логиката и моралът да се развиват и да движат земния живот на човека напред и нагоре. И в трите същности на човешкия живот предстои преструктуриране както на материалната база, повече на същностната му чисто човешка, за да може преструктурираният български човек да преструктурира държавата си от монархическа, тоталитарна, мафиотска в нормална държава населена с нормални хора!

    Три са институциите, в които следва да се преструктурира днешния човек: здравната на биологията, образователната на мисълта и църковната на духа, за да може човек да има сносен бит, логично мислене и човешки морал в живота си.

 

 

                 Материалната база

    Двадесетгодишен хит, превърнал се вече в скоро-преговорен мит е в:

    -Преструктуриране материалната база на здравеопазването чрез профилиране и закриване на болници без пациенти и пренасочването им по вид заболяване.

    -Преструктуриране материалната база на образованието чрез закриване на училища без деца и транспортирането им до по-отдалечени училища!

    -Преструктуриране в църквата с отнемане на черкви и манастири от едни духовници и даването има на други, с цел единство в църквата.

    И в ремонтиране и допълнително стоково и  имотното обезпечаване на трите институции. Материалната база и уплътняване капацитета на лекуваните в болниците, на обучаваните в учебните заведения и на посетителите в духовните заведения, това е подхода на корифеите в медицината, образованието и в духовността. И всички те пренесени едно към едно в законодателно-управленската област ще нормализират живота в държавата, смятат те! И като резултат, хората повече се разболяват, по-малко са лекувани. По-малко се раждат-повече умират. По-малко учат-повече не знаят! По-голяма е борбата за църковните имоти, по-малко са хората консумиращи ги. А това е така, защото материалната база като съществуващ проблем на обществото, съвсем не е първостепенна за решаването му.

 

                  Мисловната база

      Мисловната база като основен приоритет при преструктурирането на човека отсъства в професионалните гилдии. Присъства материалната! Няма я и в законодателно-изпълнителната власт! В обновена  материална база със старо мислене не може да има биологично, мисловно и духовно здраве, които вкупом са двигатели на човешкия живот. “В стари мехове, ново вино не се налива!”

    -Как да има рационално биологично лечение, когато мисловният проблем между здрав-болен, богат-беден, живущ в града и на село човек все още не е решен? Това че един е в привилегирована позиция спрямо друг не трябва да има значение, защото всички сме човеци. И защото всеки здрав може да се разболее, богатият да обеднее! Утрето на всеки от нас, не е в ръцете ни, трябва да е в умовете ни.

    -Обучението на човек от най-ранна детска възраст трябва да е поставено на осъвременена база. От стари учебници, ново знание не се получава. Изучаваната материя  не трябва да разделя, противопоставя и смразява хората, а да ги сближава и обединява. Времето на въстания, войни и революции трябва да остане зад гърба ни, защото те рушат не само материално, повече увреждат мисловното в човека. Днешното етническо, расово и верско делене и противостоене трябва да бъде преодоляно. И затова, хората от миналото нямат право да поучават тези за бъдещето!

    -Църковните хора са вън от полезрението на обществото. Тяхното появяване в публичното ни пространство винаги е свързано с материалното: сгради, имоти, дарения, бизнес начинания. Не и за тях самите като себеподобни на всички останали човеци със своите предимства и недостатъци. Мисловното в тях на какво е подчинено-в това да служат на хората приобщавайки ги към Богоугодието или на институцията църква, а чрез нея и на себе си? Има аналогия с троицата: партиец, партия, общество.

 

                         Духовната база

    Духът като най-висша форма на човешко съществуване трябва да е приоритет за всяко цивилизовано общество. Духовната му база се изгражда от духовни хора и обратно духовната база прави хората духовни. Духовната база обаче не са църквите и манастирите, а онова невидимо, чувствително нещо, заради което сградите ги има. Което прави хората Божи създания. Отсъствието му приобщава човека към животинския свят.

    Във всяка сфера на човешкия живот съществува нарицателното “Човекът институция!” Не за всяка институция, не и за всеки човек! Папа Йоан Павел Втори беше човек-институция за Римо-католическата църква. Такъв ли за БПЦ е Патриарх Максим, след като и избраните за Премиер на България му целуват ръка? Той достоен ли е за институцията, която оглавява, след като някои от неговите приближени се оказаха недостойни агенти на ДС? А и самият той не е ли такъв с неговия не съвсем богобоязлив поглед?

    Духовната база-БПЦ като институция я има, за да служи на хората в борбата им със злото в себе си, а от там и с това по света. С най-силното оръжие дадено ни Отгоре-Божието слово, проповядвано от слуги на Бога, а не от слуги на сатаната.

 

                Човешкото преструктуриране

    Очовечаването в смисъл цивилизоване на едно общество минава през различни фази, обусловени от много външни и вътрешни фактори с различен интензитет и с различно времево въздействие. В световен мащаб едни общества са водещи със своето позитивно вътрешно преструктуриране на човешкия материал, други са регресивни в това отношение. В различието на хората един спрямо друг, различие на семействата в народите, на народите в регионите, на регионите в континентите е смисъла на човешкото съществуване. Това различие принуждава човека, семейството, народът,  регионът, континентът да се развива и усъвършенства, като едни изпреварват другите в развитието си, други изостават. В изоставащите би трябвало да има стремеж за достигане, изравняване с водещите, а защо не и задминаване. Би трябвало, но в много от случаите този стремеж не е градивен а е регресивен, разрушителен. Не е напред и нагоре, а назад и надолу в човешкото развитие. Разрушителен не толкова на материалната база, възстановяването на която не оставя дълготрайни следи, повече е на мисловната и духовна бази, които смразяват хората за много дълги периоди от време. Правят хората непоносими един към друг. Правят ги недоверчиви в опита им да се разберат, приближат, обединят в организации на доброволен принцип. Не в завоювани от един на много други, конгломерати, чиито разпад е с трагични последици.

    В края на миналия век, човешкото преструктуриране прерасна в народностно преструктуриране. Авторите на Втората световна война нацистка Германия и монархическа Япония бяха преструктурирани в демократични от потърпевшите Англия и САЩ. Преструктурирането на другия автор на войната-комунистическа Русия в демократична тепърва предстои. Същото се отнася, макар и в по-малка степен за завладени-поробените страни, каквато е България.

    В Обединена Европа, различията между хората и народите като цяло са налице. Преструктурираният германец естествено е да е изостанал в демократизацията си от преструктуриралия го англичанин. Същото се отнася и за испанеца, италианеца, португалеца в сравнение с англо-американеца. Доброволното обединение на различни по степен на цивилизованост народи в ЕС е позитивно, градивно, за разлика от насилственото Сталин-Хитлер-Тито “съюзяване” в СССР,...,СФРЮ, чието естествено разединяване е съпроводено с много кръв и човешки сълзи. И с посттоталитарни беди, дължащи се на увредено мислене и извратено разбиране на смисъла в човешкия живот.

                  08-08-2009г.



Тагове:   дух,   биология,   мисъл,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: georgialeksov
Категория: Политика
Прочетен: 595167
Постинги: 351
Коментари: 362
Гласове: 1372
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930