Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.01.2009 01:24 - Пражката пролет - 1968г.
Автор: georgialeksov Категория: Политика   
Прочетен: 539 Коментари: 0 Гласове:
0



                 Пражката пролет-1968г.

                         и поуките от нея

                       

    Филмът на Наьо Тицин събра в Червената къща пристрастените  към случилото се в Чешката Република през 1968г..На едно място хора, обявили се тогава против инвазията в Чехословакия тайно в себе си, а не открито като Ян Палах, както и един от идеолозите на тези  събития! Различни мнения относно случилото се през далечната 1968 г. третиращи изцяло следствието, но не и причината не толкова за действието-нахлуване на окупаторите от Варшавския Договор /с изключение на Румъния/, колкото за това, какво означаваше тази окупация в духовен смисъл.

    В името на свободата човек се самоуби, запалвайки се! Силно въздействащо деяние последвано от какво? От въоръжената съпротива през 1954 год. в ГДР или тази в Унгария през 1956г., ли, когато съветски танкове газеха живи хора жадуващи свобода на своя РОД, на своя наРОД, на своята РОДина,?!? Когато насилието вилнееше по улици и площади! Когато човек убива себеподобните си следвайки СтарЗавет-ното “Око за око, зъб за зъб!”. Чешката безкръвно-духовна съпротива през 1968г., както и полската през 1980г. са подчинени на НовЗавет-ното “Човек за човека е брат!” и отнемането на живот, както и даването на живот не е човешко, а е Божие дело! Пасивната, безкръвна съпротива срещу насилието е преломен момент в човешките взаимоотношения за вярващите в Божието послание дадено  на хората от Божия Син-Исус Христос! Показателна е реакцията на християните в Чехия и тези в Полша срещу варварите от Изток, едни от които тогава се оказахме и ние, българите. Вярващият християнин не насилва себеподобните си, защото за него “Бог е любов!” и любовта към ближния трябва да е ръководеща в човешките му взаимоотношения.

    Германците си имат 1954г., унгарците-1956г., чехите 1968г., поляците 1980г., а ние българите си ги нямаме, защото си имаме за национален празник-3 март 1878г.-освобождението ни от турско робство! “Който ни освободи, той ще ни пороби!” са думи на Апостола на свободата Васил Левски.  А апостол на свободата ли е Александър втори? Имахме си за национален празник и 9 септември-1944г.- освобождението ни от фашизма и капитализма! От дистанцията на времето, днес сме длъжни да оценим що за освободители са били Императорът на руси, украинци, поляци, финландци,....-империалистът Александър втори, както и Генералисимус Сталин-диктатор на половин Европа и голяма част от Азия! Освободените от тези сатрапи, една от които е и България, не са свободни и до днес, защото

 

      Даром дадената свобода не е свобода на мисълта и на духа!

 

    Затова и до днес българинът не е свободен мисловно, сричайки от най-ранна детска възраст преклонение към своите освободители-покорители, на практика превърнали България от турски вилает в руска губерния!

    Затова и до днес българинът не е свободен духовно, защото от най-ранна детска възраст вместо духовното Вероучение, той изучаваше учение пропито с омраза към капиталисти, фашисти, ционисти, империалисти,..., които са човешки същества.

    България преди 3 март 1878г. и България след нея! Преди имаше национално и духовно възраждане! Имаше Паисий, Раковски, Левски, Ботев! Имаше ги Отците на духовната църковна независимост! Имаше български дух, който не можеше и нямаше да изтърпи дълго чуждото господство и чуждата за него вяра, ако не беше нахлуването на руски войски на балканския полуостров с лицемерната загриженост за братския български народ! След 1878г. та и до днес /макар и приглушени вече/ се леят дитирамби във възхвала на освободителите ни! От класиците ни, та до пролетарските поети! Нищо свободно мисловно, нищо и духовно свободно няма в тези заробващи мисълта и духа на българина “родни“ произведения! Има отсъствие на каквото и да е национално човешко достойнство!

    България преди 9 септември 1944г. и България след него! Преди имаше монархизъм , който донесе три национални катастрофи на България. И то все в името на  благородната цел-териториално обединение на разединената от освобождението България. Винаги на страната на диктаторите, не на страната на демократите. В съюз с балканските крале, с австро-германските императори и с фашистките узурпатори. Териториално обединение, но не и обединение на разединените /с освобождението/ българи на русофили и русофоби, запазило се и до днес!  Материално, но не мисловно и духовно на хората в България. След 1944г. мисловното у българина беше тотално порусначено, а духовното-унищожено.

    И днес България е в безизходица, защото от трите човешки характеристики: материя, мисъл, дух, налична у българина е само първата! Той има проблеми с пари, храна, топлина, но не и проблем със свободата на мисълта, както и с отсъствието на духа. А те са тези, които отделят човека от животното!

    Необходим е нов прочит на българската история за последните 130 години! А защо не и за всичките 1300 години българска държава. Обективен прочит от мисловни и духовни хора, а не от грубите материалисти, чието дело е днешното безизходно състояние на хората в България. Закърмени със завист и омраза един към друг у нас и всички вкупом към не когото трябва вън от нас! Към всички други, само не и към освободителя-разединителя ни.

    Чехите са свободни хора, защото никой не ги е освобождавал! Поляците също, защото сами са воювали за свободата си. Финландците воюваха за да не станат част от СССР! И украинците са на път да се освободят! Само ние, българите, сме все още несвободни! И докога ще бъдем?

                    

   




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: georgialeksov
Категория: Политика
Прочетен: 592152
Постинги: 351
Коментари: 362
Гласове: 1372
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031